ANUNȚ DE PARTICIPARE LA PROCEDURA DE ATRIBUIRE A CONTRACTULUI PENTRU ACHIZIȚIA SERVICII FOTOGRAFICE COD CPV 79960000 1 SERVICII DE FOTOGRAFIE SI SERVICII CONEXE
Nr. 29/03.07.2025
1. Denumirea, adresa, numarul de fax, adresa de e-mail a autoritatii contractate.
Denumirea autorităţii contractante:
Asociaţia România Sălbatică, cu sediul în Str. Padeşu, nr. 10, bl. 9, sc. 3, et. 8, ap, 89, Sector 4, Bucureşti, înregistrată la Judecătoria Sectorului 4 Bucureşti sub nr. 25/21.03.2022, având codul de identificare fiscală 45886579
E-mail: contact@dandinu.net
Persoana de contact Daniel Dinu, tel: +40 733081031
Responsabil legal: Președinte, Daniel Dinu
2. Obiectul contractului
Servicii fotografice Cod CPV 79960000 1 Servicii de fotografie si servicii conexe A10 Misiuni fotografice pentru fotografierea parcului (2-4 fotografi timp de 1 an)
3. Valoarea estimată a contractului
În conformitate cu bugetul aprobat al proiectului și cu analizarea prețurilor de piață, valoarea estimată totală a achiziției este 33.613,45 lei exclusiv TVA.
4.Termenul de depunere a ofertei: 10.07.2025 ora 10:00
5. Adresa la care trebuie transmise ofertele: pe e-mail la adresa contact@dandinu.net
6. Limba in care trebuie redactate ofertele: română
7. Procedura de atribuire a contractului: achizitie directa, conform articolului 7, alineatele (5) și (7) din Legea 98/2018 și Ghidului solicitantului.
8. Informații suplimentare privind contractul - Caietul de sarcini este prezentat în continuarea prezentului anunț
Alte informații se vor obține pe e-mail, ca urmare a unei solicitări din partea ofertantului
9. Vizualizarea și analizarea ofertelor: are loc în ziua de 10.07.2025 ora 12:00 la sediul
autorității contractante str. Padesu, nr. 10, bl. 9, sc. 3, et. 8, ap, 89,
București, 041345, sector 4
10.Condiții de participare
Capacitatea de exercitare a activității profesionale:
Pentru a dovedi capacitatea de exercitare a activității profesionale, ofertantii vor prezenta documente edificatoare care sa dovedească forma de înregistrare ca persoana juridica si, dupa caz, de atestare ori apartenența din punct de vedere profesional, în conformitate cu prevederile din țara în care ofertantul este stabilit.
Ofertantii vor depune copia documentelor constitutive, din care sa rezulte ca sunt abilitați să presteze servicii din categoria celor care fac obiectul contractului.
10. Criteriul aplicat pentru atribuirea contractului de achizitie este prețul cel mai scăzut.
Președinte,
Daniel Dinu
CAIET DE SARCINI
Achiziționarea de servicii fotografice Cod CPV 79960000 1 Servicii de fotografie si servicii conexe A10 Misiuni fotografice pentru fotografierea parcului (2-4 fotografi timp de 1 an)
Procedura aplicată: Achiziție directă pe baza unei oferte, conform Legii 98/2016, HG 395/2016 și Ghidului solicitantului.
Scopul proiectului
Îmbunătățirea stării de conservare a elementelor de biodiversitate definitorii pentru Parcul Natural Putna –Vrancea și crearea de facilități de dezvoltare durabilă bazată pe ecoturism a comunităților locale.
Obiectivele proiectului
Obiectiv Specific 1: Refacerea structurii și funcțiilor ecologice esențiale pentru conservarea elementelor de biodiversitate și peisaj vulnerabile din Parcul Putna Vrancea, prin activități specifice de menținere a pajiștilor, refacerea ihtiofaunei autohtone a râurilor de munte și reducerea presiunilor antropice ce pot conduce la o stare de conservare nefavorabilă a speciilor de fluturi, pești și mamifere.
Obiectiv Specific 2: Valorificarea potențialului reprezentat de peisajul natural prin diversificarea activităților de recreere in cadru natural, facilitarea accesului turiștilor, inclusiv a celor cu mobilitate redusă, la valorile naturale și definirea zonei ca destinație de eco-turism ca elemente cheie în dezvoltarea socio-economică a comunității locale.
Obiectiv Specific 3: Creșterea vizibilității valorilor naturale si culturale din Parcul Putna Vrancea la nivel local și național și internațional prin producerea și promovarea unor materiale media de calitate, diversificarea mijloacelor de comunicare și organizarea de evenimente de informare/conștientizare.
Obiectiv Specific 4: Consolidarea parteneriatului dintre APNPV, ONG-uri și factori interesați în scopul dezvoltării unor institutii locale dedicate conservării și promovării biodiversității și a peisajului cultural din Parcul Putna Vrancea, prin activități educaționale cu copii din comunitățile locale și organizarea de evenimente, ateliere de lucru destinate consolidării relațiilor cu și între factorii interesați.
Contextul achiziţionării serviciilor
Scopul achiziţionării serviciilor îl constituie implementarea activităților proiectului.
Informații generale
AUTORITATEA CONTRACTANTĂ
Asociaţia România Sălbatică, cu sediul în Str. Padeşu, nr. 10, bl. 9, sc. 3, et. 8, ap, 89, Sector 4, Bucureşti, înregistrată la Judecătoria Sectorului 4 Bucureşti sub nr. 25/21.03.2022, având codul de identificare fiscală 45886579
E-mail: contact@dandinu.net
Persoana de contact Daniel Dinu, tel: +40 733081031
Responsabil legal: Președinte, Daniel Dinu
OBIECTUL ACHIZIȚIEI
Autoritatea contractantă urmează să încheie un contract de servicii fotografice Cod CPV 79960000 1 Servicii de fotografie si servicii conexe pentru activitatea A10 Misiuni fotografice pentru fotografierea parcului (2-4 fotografi timp de 1 an)
Nr. crt. |
Denumire produs/serviciu/lucrare |
UM |
Cantitatea |
Valoare estimată unitară (fără TVA) |
Valoare estimată totală (fără TVA) |
---|---|---|---|---|---|
1 |
Servicii fotografice Cod CPV 79960000 1 Servicii de fotografie si servicii conexe
|
buc |
1 |
33.613,45 |
33.613,45 |
|
Total |
|
|
|
33.613,45 |
DESCRIEREA ACTIVITĂȚILOR
Produsele achiziționate sunt necesare pentru implementarea următoarelor activități:
A10 Misiuni fotografice pentru fotografierea parcului (2-4 fotografi timp de 1 an)
Caietul de sarcini face parte integrantă din documentația pentru elaborarea și prezentarea ofertei și constituie ansamblul cerințelor pe baza cărora se elaborează de către fiecare ofertant propunerea tehnică.
Cerințele impuse vor fi considerate ca minimale. În acest sens orice ofertă prezentată care se abate de la prevederile caietului de sarcini va fi luată în considerare dar numai în măsura în care propunerea tehnică presupune asigurarea unui nivel calitativ superior cerințelor minimale din caietul de sarcini.
CERINȚE TEHNICE
Contractul de servicii trebuie să respecte următoarele cerințe:
● Minim 1 an de experiență al firmei contractoare;
● Fotograful principal contractat trebuie să aibă experiență relevantă în domeniu, dovedită prin rezultate bune la concursuri de specialitate, publicare de fotografii în medii relevante sau alte activități care denotă experiența profesională;
Cerințele de mai sus sunt minimale și obligatorii. Sunt acceptate orice propuneri superioare, cu încadrarea în valoarea estimată a contractului.
Întocmit
Vicepreședinte
Matei Truța
Operator economic,
(denumirea/numele)
FORMULAR DE OFERTA FINANCIARĂ
Către:
Asociaţia România Sălbatică, cu sediul în Str. Padeşu, nr. 10, bl. 9, sc. 3, et. 8, ap, 89, Sector 4, Bucureşti, înregistrată la Judecătoria Sectorului 4 Bucureşti sub nr. 25/21.03.2022, având codul de identificare fiscală 45886579
Domnilor,
1. Examinând documentaţia de atribuire, subsemnaţii, reprezentanţi ai ofertantului ………………………………………… (denumirea/numele ofertantului), ne oferim ca, în conformitate cu prevederile şi cerinţele cuprinse în Caietul de sarcini, să prestăm servicii de ....................................., în cadrul proiectului „Parcul Putna Vrancea un Parc Sălbatic şi Accesibil pentru Viitor”, contract de finanţare VPV_2025_01, finanţat prin Programul „Verde pentru Viitor”, pentru suma de................................. LEI, adică (suma în litere şi în cifre), precum şi moneda ofertei), plătibilă după recepţia serviciilor, la care se adaugă taxa pe valoarea adăugată în valoare de ...................................... LEI, adică (suma în litere şi în cifre).
2. Ne angajăm ca, în cazul în care oferta noastră este stabilită câştigătoare, să prestăm serviciile pe toată durata proiectului.
3. Ne angajăm să menţinem aceasta ofertă valabilă pentru o durată de …………… zile, (durata în litere şi cifre), respectiv până la data de …………….. (ziua/luna/anul), şi ea va rămâne obligatorie pentru noi şi poate fi acceptată oricând înainte de expirarea perioadei de valabilitate.
4. Precizăm că: (se bifează opţiunea corespunzătoare)
|_| depunem ofertă alternativă, ale carei detalii sunt prezentate într-un formular de ofertă separat, marcat în mod clar „alternativă”/”altă ofertă”.
|_|| nu depunem ofertă alternativă.
5. Până la încheierea şi semnarea contractului de achiziţie publică aceasta ofertă, împreună cu comunicarea transmisă de dumneavoastră, prin care oferta noastră este acceptată ca fiind câştigătoare, vor constitui un contract angajant între noi.
Data ……………………..
………………, .......................... (ștampilă si semnătură), în calitate de reprezentant legal autorizat să semnez oferta pentru şi în numele …………………….. (denumirea/numele operatorului economic).
Prestator,
___________________
(semnătură autorizată)
Ofertant ...................................................
DECLARAŢIE
privind neîncadrarea în situaţiile prevăzute la art. 59 şi art. 60 din Legea nr. 98/2016 privind achiziţiile publice
Subsemnatul(a) ........................................ (denumirea, numele operatorului economic), în calitate de ofertant, la procedura ....................... pentru achiziționarea de servicii de ............................... , la data de ..................... (zi/lună/an), organizată de Asociația România Sălbatică, declar pe propria răspundere următoarele: cunoscând prevederile art. 59 și art. 60 din Legea nr. 98/2016 privind achizițiile publice și componența listei cu persoanele de dețin funcții de decizie în autoritatea contractantă cu privire la organizarea, derularea și finalizarea procedurii de atribuire, declar că societatea noastră nu se află în situația de a fi exclusă din procedură.
Persoanele ce dețin funcții de decizie în cadrul autorității contractante sunt:
1 Daniel -Președinte, președinte comisie de evaluare
2 Matei Truța – Vicepreședinte, membru în comisia de evaluare
3. Codruța Florea – secretar, membru în comisia de evaluare
Situațiile de natură să determine apariția conflictului de interese așa cum este definit la art. 59 din Legea nr. 98/2016 privind achizițiile sunt următoarele, reglementate cu titlu exemplificativ:
a) participarea în procesul de verificare/evaluare a solicitărilor de participare/ofertelor a persoanelor care deţin părţi sociale, părţi de interes, acţiuni din capitalul subscris al unuia dintre ofertanţi/candidaţi, terţi susţinători sau subcontractanţi propuşi ori a persoanelor care fac parte din consiliul de administraţie/organul de conducere sau de supervizare a unuia dintre ofertanţi/candidaţi, terţi susţinători ori subcontractanţi propuşi;
b) participarea în procesul de verificare/evaluare a solicitărilor de participare/ofertelor a unei persoane care este soţ/soţie, rudă sau afin, până la gradul al doilea inclusiv, cu persoane care fac parte din consiliul de administraţie/organul de conducere sau de supervizare a unuia dintre ofertanţi/candidaţi, terţi susţinători ori subcontractanţi propuşi;
c) participarea în procesul de verificare/evaluare a solicitărilor de participare/ofertelor a unei persoane despre care se constată sau cu privire la care există indicii rezonabile/informaţii concrete că poate avea, direct ori indirect, un interes personal, financiar, economic sau de altă natură, ori se află într-o altă situaţie de natură să îi afecteze independenţa şi imparţialitatea pe parcursul procesului de evaluare;
d) situaţia în care ofertantul individual/ofertantul asociat/candidatul/subcontractantul propus/terţul susţinător are drept membri în cadrul consiliului de administraţie/organului de conducere sau de supervizare şi/sau are acţionari ori asociaţi semnificativi persoane care sunt soţ/soţie, rudă sau afin până la gradul al doilea inclusiv ori care se află în relaţii comerciale cu persoane cu funcţii de decizie în cadrul autorităţii contractante sau al furnizorului de servicii de achiziţie implicat în procedura de atribuire;
e) situaţia în care ofertantul/candidatul a nominalizat printre principalele persoane desemnate pentru executarea contractului persoane care sunt soţ/soţie, rudă sau afin până la gradul al doilea inclusiv ori care se află în relaţii comerciale cu persoane cu funcţii de decizie în cadrul autorităţii contractante sau al furnizorului de servicii de achiziţie implicat în procedura de atribuire;
f) situaţia în care ofertantul individual/ofertantul asociat/candidatul/subcontractantul propus/terţul susţinător organizat ca societate pe acţiuni cu capital social reprezentat prin acţiuni la purtător nu respectă prevederile art. 53 alin. (2) şi (3).
Subsemnatul(a) ............................ declar că voi informa imediat autoritatea contractantă dacă vor interveni modificări în prezenta declarație la orice punct pe parcursul derulării procedurii de atribuire a contractului de achiziție publică sau, în cazul în care vom fi desemnați câștigători, pe parcursul derulării contractului de achiziție publică, având în vedere și prevederile art. 61 din Legea nr. 98/2016.
Subsemnatul(a) declar că informaţiile furnizate sunt complete şi corecte în fiecare detaliu şi înţeleg că autoritatea contractantă are dreptul de a solicita, în scopul verificării şi confirmării declaraţiilor, orice documente doveditoare de care dispun.
Înţeleg că în cazul în care această declaraţie nu este conformă cu realitatea sunt pasibil de încălcarea prevederilor legislaţiei penale privind falsul în declaraţii.
OFERTANT
........................................................
(semnătură autorizată)
L.S.
în cadrul proiectului „Parcul Putna Vrancea un Parc Sălbatic și Accesibil pentru Viitor”
ANUNȚ DE PARTICIPARE LA PROCEDURA DE ATRIBUIRE A CONTRACTULUI PENTRU ACHIZIȚIA SERVICII DE DE ÎNTREȚINERE ȘI REPARAȚII COD CPV 50000000-5 SERVICII DE REPARARE SI INTRETINERE PENTRU ACTIVITATEA A11 MENTENANTA SI REPARATIE CAMERA TRAP Nr. 33/03.07.2025 1. Denumirea, adresa, numarul de fax, adresa de e-mail a autoritatii contractate. Den...
în cadrul proiectului „Parcul Putna Vrancea un Parc Sălbatic și Accesibil pentru Viitor”
ANUNȚ DE PARTICIPARE LA PROCEDURA DE ATRIBUIRE A CONTRACTULUI PENTRU ACHIZIȚIA DE ECHIPAMENTE FOTO-VIDEO nr. 16 / 24.06.2025 1. Denumirea, adresa, numarul de fax, adresa de e-mail a autoritatii contractate. Denumirea autorităţii contractante: Asociaţia România Sălbatică, cu sediul în Str. Padeşu, nr. 10, bl. 9, sc. 3, et. 8, ap,...
în cadrul proiectului „Parcul Putna Vrancea un Parc Sălbatic și Accesibil pentru Viitor”
ANUNȚ DE PARTICIPARE LA PROCEDURA DE ATRIBUIRE A CONTRACTULUI PENTRU ACHIZIȚIA DE SISTEM CAMERA TRAPS nr. 12 / 24.06.2025 1. Denumirea, adresa, numarul de fax, adresa de e-mail a autoritatii contractate. Denumirea autorităţii contractante: Asociaţia România Sălbatică, cu sediul în Str. Padeşu, nr. 10, bl. 9, sc. 3, et. 8, ap, 89,...
o nouă populație redescoperită în Transilvania
În data de 03 octombrie 2023, cu ocazia primei expediții de inventariere a viperelor de fâneață din Transilvania, derulată de către Grupul Milvus, vipera de fâneață (Vipera ursinii rakosiensis) a fost confirmată după 61 de ani de la ultima observare în vecinătatea localității Bonțida din Cluj, de unde era considerată dispărută. Expediția, desfăș...
ce ne spun rezultatele unui studiu genetic
Fundația Conservation Carpathia a publicat rezultatele unui studiu de monitorizare genetică la lup (Canis lupus) care a dezvăluit informații importante despre această specie existentă în Carpații Meridionali. Cercetarea reprezintă un pas semnificativ în cunoașterea, conservarea și protejarea acestor animale și punerea în practică a unei strategii d...
un joc interactiv prin care vei descoperi secretele naturii
Noua versiune a aplicației România Sălbatică aduce un design îmbunătățit, mai multe funcționalități, informații și fotografii spectaculoase. Principala noutate introdusă este un joc de tip quiz, care permite utilizatorilor aplicației să învețe despre natură, într-un mod plăcut și distractiv. Pe parcursul jocului, utilizatorii sunt ghidați de person...
o nouă descoperire pentru avifauna României
Tabăra de inelare a echipei Milvus Group de pe Grindul Chituc ne aduce o serie de descoperiri excepționale în domeniul ornitologiei. Pe 17 octombrie 2023, echipa Milvus a realizat două observații importante pentru studiul și conservarea avifaunei din România. Szilárd Daróczi și echipa lui de ornitologii au reușit să ineleze un sturz cu creastă...
al patrulea număr al revistei
Revista Biosferis a ajuns la numărul patru și este o revistă ce reunește unii dintre cei mai buni specialiști din domeniul conservării din România. Odată cu acest număr vă aduce în atenție articole interesante dedicate despre gale, despre conectivitatea ecologică, educație sau trasee pedestre pe distanțe mari. Iată care sunt cele 5 articole...
din țara noastră
Ca urmare a unui proces complex de monitorizare a păsărilor din țara noastră, a fost elaborată Lista Roșie a speciilor de păsări din România. Această listă mai poartă numele de „barometrul vieții”, întrucât măsoară riscul de dispariție a speciilor, pornind de la câțiva parametrii cum ar fi mărimea populației sau suprafața ocupată de o a...
o nouă specie de plantă în flora României
Deși s-a aflat la vedere secole la rând, o specie de salvie a fost recent descoperită pe teritoriul țării noastre de o echipă de botaniști români. Până la descoperirea ei, Salvia revelata, o plantă specifică regiunilor de stepă, a fost identificată în mod eronat cu Salvia austriaca, o specie des întâlnită în Europa Centrală. Salvia reprezintă un ge...
al treilea număr al revistei
Revista Biosferis, publicație trimestrială ce reunește unii dintre cei mai buni specialiști din domeniul conservării din România, vă aduce odată cu al treilea număr articole interesante dedicate unor specii emblematice, precum râsul sau dumbrăveanca, controversatei legi a vânătorii, conservării insectelor saproxilice sau parcurilor naturale urbane....
un nou geoparc internațional UNESCO în România
După Țara Hațegului, Geoparcul Ținutul Buzăului este al doilea sit UNESCO din România ce a fost dezvoltat cu ajutorul Universității București. Pe data de 13 aprilie 2022, acest loc a primit statutul oficial de Geoparc Internațional, fiind astfel recunoscut ca teritoriu cu resurse naturale și culturale de importanță internațională. Teritoriul est...
lansarea filmului din culisele documentarului
Poveștile strânse de Dan Dinu și Cosmin Dumitrache în cei 11 ani de muncă pentru realizarea documentarului au făcut deliciul publicului în sesiunile de Q&A din cadrul evenimentelor speciale în care documentarul a fost prezentat, așa că echipa a decis să vă arate aventura din spatele filmului într-un making of de aproape două ore. Povestea Român...
al doilea număr al revistei
Al doilea număr al revistei Biosferis, publicație trimestrială ce reunește unii dintre cei mai buni specialiști din domeniul conservării din România, vine cu noi articole interesante, dedicate problemelor provocatre de animalele domestice hoinare, coabitării dintre om și natură sau proiectelor de reconstrucție ecologică. Iată care sunt cele 5...
definiții și descrieri pentru o mai bună înțelegere a articolelor
Pentru că ne place să aflăm cât mai multe informații împreună, în acest glosar veți regăsi termenii specifici folosiți în articolele de pe site, în ordine alfabetică. A Alohton - originar din altă regiune geografică. Antropic - creat și determinat de acțiunea omului. Aven - o galerie de peșteră formată pe verticală prin infiltrarea...
în colaborare cu România Sălbatică
Echipa România Sălbatică a început o colaborare cu Twinkl România pentru a sprijini ilustrarea mai multor resurse educaționale cu imagini din cadrul proiectului. Aceste materiale se adresează atât profesorilor interesați să le deschidă copiilor apetitul pentru natură, dar și părinților sau ONG-urilor de mediu care lucrează cu școlile și grădinițele...
o revistă dedicată iubitorilor de natură
A apărut primul număr al revistei Biosferis, o publicație trimestrială ce reunește unii dintre cei mai buni specialiști din domeniul conservării din România, atât în echipa editorială, cât și în articolele publicate. Revista își propune să fie o sursă de inspirație pentru toți cei care vor să intre în vastul domeniul al conservării naturii, sau sun...
iată ce poți face pentru a ajuta
Rubrica noastră „Implică-te” s-a îmbrăcat în straie noi. Întrucât numeroase persoane ne-au întrebat cum pot ajuta proiectul România Sălbatică, sau ce pot face în viața de zi cu zi pentru a proteja mai bine natura, ne-am gândit să dezvoltăm mai mult această secțiune a site-ului. Astfel, am adunat pe noua pagină o serie de idei care sp...
porția ta de Românie Sălbatică
Multe dintre ideile din proiectul România Sălbatică au apărut pe parcurs, însă una a fost acolo încă de la început: albumul de fotografie. Credem cu tărie că acest album va inspira și va educa, fiind o poartă deschisă către biodiversitatea uriașă pe care România încă o mai are. În cei 10 ani de proiect, Dan Dinu a adunat sute de imagini din ariile...
orhidee rară redescoperită în Carpații românești
În luna iunie 2020, o echipă restrânsă de pasionați de orhidee, printre care Mihai Bobocea (botanist amator), Cezar Tomescu (profesor de botanică la Facultatea de Silvicultură din Suceava) și Liviu Moscaliuc (biolog la Parcul Național Ceahlău), au avut deosebita plăcere să redescopere o specie ce nu a mai fost semnalată în flora țării noastre de pe...
organizația fotografilor de natură din România
FORONA (Organizația fotografilor de natură din România) a lansat în data de 5 iunie 2020, cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului, noul site de prezentare al asociației www.forona.ro și pagina proprie de Facebook www.facebook.com/asociatia.forona. Prin intermediul acestora, FORONA își propune să vină mai aproape de toți iubitorii de natură din Român...
revine în Munții Făgăraș
A început un nou proiect de reintroducere a zimbrilor în sălbăticie, de data aceasta în Munții Făgăraș. Patru zimbri vor fi aduşi din Germania în zona lacului Pecineagu, iar până la finalul anului, planul este de a aclimatiza un număr suplimentar de alți nouă zimbri aduși din Polonia. În prezent, în România, zimbrii se găsesc în 4 rezervaţii şi...
o nouă specie cuibăritoare în România
Societatea Ornitologică Română (SOR) a confirmat prezența unei noi specii cuibăritoare de pasăre sălbatică în România, cormoranul moțat (Phalacrocorax aristotelis). Este cea de-a treia specie de cormoran care cuibărește în țara noastră, după cormoranul mare și cormoranul mic. Spre deosebire de aceste două specii, cormoranul moțat nu apare pe apele...
iată cele 10 specii din fauna țării noastre
Adesea huliți, călcați de mașini, loviți de sapă, băgați în sticle de ciobani, braconați pentru plăcerea colecționarilor de reptile sau zidiți de vii în tencuiala caselor, șerpii României au o reputație la fel de nemeritată pe cât sunt de variați și fascinanți pentru cei ce iubesc natura și biodiversitatea. Avem zece specii de șerpi în România și v...
de acum parte a Patrimoniului Mondial Unesco
Cele mai valoroase păduri virgine de fag din România, însumând aproape 24.000 ha, au fost încluse pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Acestea sunt situate în 8 zone diferite: Izvoarele Nerei, Cheile Nerei-Beușnița, Domogled - Valea Cernei, Cozia, Codrul Secular Șinca, Groșii Țibleșului, Codrii Seculari Strîmbu-Băiuț, Codrul Secular Slătioara....
ghid online pentru protejarea naturii
„Nu putem salva tot ce ne-am dori, dar, dacă ne implicăm, cu siguranță vom reuși să salvăm mult mai mult decât dacă am renunța.” - Sir Peter Scott, fondator WWF. Acesta este motto-ul care a inspirat dezvoltarea ghidului online „Legea de partea Naturii”. Acest proiect este implementat de către WWF România, în parteneriat cu W...
o nouă specie cuibăritoare în România
Specialiștii Societății Ornitologice Române (SOR) anunță că România are o nouă specie de pasăre sălbatică. Este vorba despre muscarul semigulerat (Ficedula semitorquata), specie care deja cuibărește în țara noastră. Prima observație a acestei specii a avut loc în anul 2010 în Pădurea Babadag din județul Tulcea. Au urmat și alte observații în 20...