Ciucaș - banner
Articole
ce să vezi și unde să mergi dacă ești pasionat de natură

Lupii din Carpații Meridionali

ce ne spun rezultatele unui studiu genetic


Fundația Conservation Carpathia a publicat rezultatele unui studiu de monitorizare genetică la lup (Canis lupus) care a dezvăluit informații importante despre această specie existentă în Carpații Meridionali. Cercetarea reprezintă un pas semnificativ în cunoașterea, conservarea și protejarea acestor animale și punerea în practică a unei strategii de conviețuire cu comunitățile locale. 

Studiul realizat de echipa Fundației Conservation Carpathia în perioada 2018 - 2020 a analizat amprentele genetice ale speciei, iar echipa de monitorizare a colectat 503 probe non‑invazive de ADN (urină pe zăpadă, excremente, fire de păr, etc.) ce au fost analizate la un laborator specializat din Slovenia.

Studiul arată pentru prima dată în România prezența hibridizării dintre lup și câine, un pericol care poate duce la declinul speciei, observat deja în alte țări ale Europei. Hibridizarea cu câinii domestici poate compromite puritatea genetică a populației de lupi și poate crește riscul de transmitere a bolilor, amenințând astfel supraviețuirea acestei specii emblemă.

Mai multe detalii despre studiu pot fi găsite pe www.carpathia.org.

Articole pe aceeași temă