Munții Maramureșului - banner
Articole
ce să vezi și unde să mergi dacă ești pasionat de natură

Nigritella carpatica

orhidee rară redescoperită în Carpații românești


În luna iunie 2020, o echipă restrânsă de pasionați de orhidee, printre care Mihai Bobocea (botanist amator), Cezar Tomescu (profesor de botanică la Facultatea de Silvicultură din Suceava) și Liviu Moscaliuc (biolog la Parcul Național Ceahlău), au avut deosebita plăcere să redescopere o specie ce nu a mai fost semnalată în flora țării noastre de peste 130 de ani.

Nigritella carpatica este o orhidee de talie mică, una dintre cele patru specii de sângele voinicului prezente în România. Este o floare endemică Munților Carpați de Nord și se găsește de-a lungul graniței româno-ucrainiene. Descoperirea a fost făcută în nordul României, într-o zonă în care nu a mai fost semnalată anterior în literatura de specialitate.

Specia a fost găsită pentru prima dată în 1842 de către un botanist austriac, însă a fost descrisă ca specie nouă, de sine stătătoare, abia în 1881, de către un botanist ceh. Locul unde a fost găsită și descrisă inițial este Muchia Toroiaga din Munții Maramureșului, care la vremea respectivă nu se aflau pe teritoriul statului român, ci în Austro-Ungaria. Practic, până luna trecută niciun român nu văzuse această mică bijuterie naturală pe teritoriul României.

Mihai Bobocea, unul dintre membrii echipei care a redescoperit floarea, caută această orhidee de trei ani. A făcut două vizite dedicate în Ucraina, pentru a o vedea și pentru a-i studia preferințele de habitat, lucru ce l-a ajutat în demersurile din țara noastră.

Descoperirea va face obiectul unui articol de specialitate ce va fi publicat în jurnalul științific AHO Bayern, clubul orhidofililor din Germania.

În România se găsesc nu mai puțin de 72 de orhidee sălbatice, dintre care foarte multe specii sunt protejate. Vă încurajăm să vă bucurați de ele în natură și să le fotografiați, însă nicidecum să le culegeți sau să le distrugeți habitatul.

 

Text: Dan Dinu

Foto: Mihai Bobocea

Articole pe aceeași temă

Munții Maramureșului

Cel mai mare parc natural al României.