Delta Dunării - banner
Articole
ce să vezi și unde să mergi dacă ești pasionat de natură

Sturzul cu creastă galbenă

o nouă descoperire pentru avifauna României


Tabăra de inelare a echipei Milvus Group de pe Grindul Chituc ne aduce o serie de descoperiri excepționale în domeniul ornitologiei. Pe 17 octombrie 2023, echipa Milvus a realizat două observații importante pentru studiul și conservarea avifaunei din România. 

Szilárd Daróczi și echipa lui de ornitologii au reușit să ineleze un sturz cu creastă galbenă (Seiurus aurocapilla), o specie originară din America de Nord. Aceasta reprezintă prima observare a speciei în România și a treia de pe continentul european.

„Sturzul cu creastă galbenă (Seiurus aurocapilla) este o silvie neoarctică care cuibărește în pădurile de foioase din Statele Unite și Canada, și iernează în pădurile tropicale și subtropicale din Caraibe, Mexic și America Centrală. Este observat extrem de rar în Europa de Vest, cele mai multe observații provenind din Insulele Azore și Islanda. Aceste păsări sunt probabil împinse spre Europa de vânturi și furtuni puternice din perioada migrației.” ne spun colegii de la Milvus Group.

În aceeași zi, a fost prins și inelat un măcăleandru albastru (Tarsiger cyanurus), o pasăre asiatică rară. Cu o performanță extraordinară, echipa a înregistrat și marcat cu inele peste 1.000 de păsări într-o singură zi, stabilind astfel un nou record pentru tabăra de inelare, care are o tradiție de zece ani.

Această tabăra de pe Grindul Chituc rămâne un loc de referință pentru cercetare și noi descoperiri ornitologice în România. Felicitări echipei Milvus pentru eforturile depuse, pentru contribuția la cunoașterea și conservarea avifaunei și pentru rezultatele obținute.

Mai multe informații pe www.milvus.ro

Text: Lucia Ursu

Foto: Cătălin Pomeanu

Articole pe aceeași temă