Delta Dunării - banner
Articole
ce să vezi și unde să mergi dacă ești pasionat de natură

Ziua Mondială a Vieții Sălbatice

o sărbătoare a biodiversității

3 Martie 2024

În fiecare an, pe 3 martie, sărbătorim Ziua Mondială a Vieții Sălbatice. Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU) a ales această zi pentru a sărbători biodiversitatea naturală și pentru a crește gradul de conștientizare asupra nevoii de conservare și protejare a mediului.

 

ISTORIC

Proclamarea zilei a coincis cu adoptarea documentului „Convenția cu privire la comerțul internațional cu specii ale faunei și florei pe cale de dispariție” (CITES) în data de 20 decembrie 2013. Acesta este un tratat multilateral semnat de 182 de țări și Uniunea Europeană, în care sunt protejate peste 38.000 de specii de animale și plante.

Fiecare an vine cu o temă diferită ce își propune să evidențieze rolul vital pe care îl are fiecare componentă a biodiversității. Mai mult decât atât, rezoluția fiecărui an este extinsă și către bunăstarea umană, astfel încât să stabilim o relație cât mai durabilă cu natura.

 

CE ESTE BIODIVERSITATEA?

Biodiversitatea reprezintă întreaga varietate a vieții pe Pământ, de la cele mai mici microorganisme, până la cele mai evoluate plante și animale. În aceeași măsură înseamnă diversitatea biologică a ecosistemelor, a genelor și a tuturor speciilor de pe planetă. 

De ce este ea importantă? Pentru a supraviețui. Atât noi, oamenii, cât și restul speciilor. Află mai multe despre biodiversitatea țării noastre dintr-o expoziție de fotografie realizată de Forona (Organizația Fotografilor de Natură din România). 

 

TEMA ANULUI

Pentru anul 2024, tema aleasă este „Conexiunea dintre om și planetă: explorarea inovației digitale în conservarea faunei sălbatice”. Progresele și inovațiile din lumea modernă și modul în care tehnologiile și serviciile digitale pot contribui la conservarea faunei sălbatice. Aceste unelte pot sprijini conviețuirea armonioasă a omului cu natura, într-un viitor în care lumea este din ce în ce mai interconectată.

Inovația tehnologică a făcut cercetarea, comunicarea, analiza ADN-ului și multe alte aspecte ale conservării, mult mai ușoare, mai eficiente și mai precise. Cu toate acestea, accesul inegal la aceste instrumente digitale, poluarea mediului și aplicațiile nesustenabile ale anumitor tehnologii, rămân probleme critice pentru atingerea incluziunii digitale universale până în 2030.

 

Dintre temele anterioare amintim:

 

Text: Daniela Sicaru

Foto: Dan Dinu

Articole pe aceeași temă