Delta Dunării - banner
Articole
ce să vezi și unde să mergi dacă ești pasionat de natură

Ziua Păsărilor

o sărbătoare dedicată avifaunei

1 Aprilie 2024

Cu toate că în memoria colectivă ziua de 1 aprilie este considerată a fi ziua păcălelilor, noi nu vă păcălim când vă spunem că această zi este consemnată ca fiind Ziua Păsărilor.

 

ISTORIC

Această zi este sărbătorită încă din 1906, când a fost adoptată „Convenția Internațională a Păsărilor”, unul dintre cele mai importante documente privind protecția avifaunei.  

Pe teritoriul țării noastre, această zi a fost sărbătorită încă din perioada interbelică, preponderent în școli. Cu această ocazie, elevii instalau cuiburi artificiale în copaci pentru păsările migratoare. Deși uitată în perioada comunistă, sărbătoarea a fost reînviată de către Societatea Ornitologică Română. Începând cu anul 1994, această zi este sărbătorită în fiecare an, fiind marcată prin activități în teren, prezentări pe diverse teme cum ar fi situația păsărilor din țară și proiecte de conservare și conștientizare asupra importanței avifaunei.

 

PĂSĂRILE PROTEJATE ÎN ROMÂNIA

Fauna țării noastre este foarte variată, iar unele specii vulnerabile de păsări au fost protejate de-a lungul timpului prin diferite legi. Interesele economice și pierderea habitatelor sunt principalele cauze ale diminuării numărului de exemplare. 

Dintre speciile de păsări vulnerabile de la noi amintim: pelicanul comun și pelicanul creț, cocoșul de mesteacăn, nagâțul de stepă, gâsca cu gât roșu, dropia, gârlița mică sau acvila de câmp.

 

CUM TE POȚI IMPLICA?

 

Mai multe informații despre păsări puteți citi și în articolele dedicate migrației de primăvară și migrației de toamnă.

 

Text: Ana Hornoiu & Andreea Popescu

Foto: Dan Dinu

Articole pe aceeași temă