Ciucaș - banner
Articole
ce să vezi și unde să mergi dacă ești pasionat de natură

Ziua Muntelui în România

sărbătoarea românească a muntelui

14 Septembrie 2024

În anul 2002 a fost stabilit prin lege ca data de 14 septembrie, când în mod tradițional se încheie pășunatul anual, să fie desemnată Ziua Muntelui în România. Zonele montane dețin un imens potențial turistic, dar se confruntă cu multiple probleme de genul izolării sau sărăciei. Desemnarea unei zile dedicate muntelui a avut ca scop principal atragerea atenției publicului asupra acestor aspecte. 

Motivele pentru care muntelui autohton îi este dedicată o zi specială, alta decât Ziua Internațională a Muntelui din 11 decembrie sau Ziua Internațională a Munților Carpați din 26 septembrie, sunt nenumărate. 

Aproximativ o treime din suprafața țării noastre este ocupată de munți cu altitudini de peste 800 de metri. Cel mai lung lanț de munți vulcanici din Europa se află la noi în țară și cuprinde masivele Oaș, Gutâi, Țibleș, Călimani, Gurghiu și Harghita. Cea mai mare populație de carnivore mari din Europa este întâlnită tot în munții noștri, la fel ca și cea mai mare suprafață de păduri virgine din Uniunea Europeană, sau cel mai înalt brad al continentului, aflat în codrii seculari de la Șinca. Tot în Carpații românești se găsește și cel mai mare ghețar subteran din lume, ce se află în Peștera Scărișoara din Munții Apuseni. Mai putem aminti că 12 dintre parcurile naționale din România și 7 dintre cele naturale, se află în Carpați.

 

CUM TE POȚI IMPLICA:

 

Text: Codruța Florea

Foto: Dan Dinu

Articole pe aceeași temă