Balta Mică a Brăilei - banner
Articole
ce să vezi și unde să mergi dacă ești pasionat de natură

Ziua Dunării

sărbătoarea fluviului care străbate cele mai multe granițe din lume

29 Iunie 2024

În fiecare an, pe 29 iunie, sărbătorim Ziua Dunării. Această zi a fost marcată începând din 1994, când a fost semnată la Sofia convenția privind cooperarea pentru protecția și utilizarea durabilă a fluviului.

Manifestări care marchează Ziua Dunării se desfășoară în toate cele 10 state dunărene, iar unele dintre acestea se concentrează pe adoptarea de măsuri și strategii comune pentru protejarea fluviului. În același timp, această zi este dedicată cunoașterii și protejării fluviului care unește Europa de la vest la est.

 

DESPRE DUNĂRE

Al doilea fluviu ca lungime din Europa, după Volga, Dunărea izvorăște din Munții Pădurea Neagră și se varsă în Marea Neagră. Curge pe o distanță de 2.858 de kilometri și traversează 10 țări (Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croația, Serbia, România, Bulgaria, Republica Moldova, Ucraina) și 4 capitale (Viena, Bratislava, Budapesta și Belgrad), fiind fluviul care trece prin cele mai multe granițe din lume.

Dunărea străbate România pe o distanță de 1.075 de kilometri, cea mai lungă dintre toate țările riverane fluviului.

Delta pe care o formează la vărsare este cea mai mare zonă umedă din Europa și cea mai importantă arie protejată din lungul Dunării. Peste 5.000 de specii de floră și faună sunt adăpostite în Delta Dunării, aceasta  fiind recunoscută ca una dintre zonele cu cea mai mare biodiversitate din lume, comparativ cu suprafața sa.

Chiar dacă delta a fost declarată rezervație a biosferei în anul 1990, acest loc, alături de altele aflate de-a lungul fluviului, a suferit modificări considerabile, mai ales în ultimul secol. În prezent, Bazinul Dunării acoperă doar 20% din suprafața lui inițială și doar jumătate din această suprafață mai prezintă caracteristici naturale în adevăratul sens al cuvântului, cealaltă jumătate fiind puternic antropizată prin baraje și îndiguiri.

 

CUM TE POȚI IMPLICA 

 

Text: Cristina Dogaru

Foto: Dan Dinu

Articole pe aceeași temă