Pădurile virgine - banner

Asociația România Sălbatică

descoperă activitățile noastre și află cum te poți implica

Despre proiect


România Sălbatică este cel mai mare proiect de fotografie și film documentar dedicat naturii din țara noastră. Filmul documentar a avut premiera la TIFF, în iulie 2021, iar pe parcursul anului următor a câștigat 8 premii la festivalurile de film naționale și internaționale la care a participat. A fost văzut de peste 300.000 de oameni la cinema sau în proiecții speciale.  Albumul de fotografie a fost tipărit până acum în 9.000 de exemplare, dintre care aproape 10% au fost donate către școli și biblioteci.

 

DESPRE ASOCIAȚIE

Prin proiectele și activitățile noastre urmărim conservarea naturii prin educație. Credem cu tărie că acest lucru se poate face doar printr-o informare corectă a oamenilor, atât asupra problemelor de mediu, cât și asupra beneficiilor pe care le oferă biodiversitatea. Fotografia și filmul documentar de natură sunt mijloace vizuale foarte importante în munca noastră, așa că proiectele educative ale asociației sunt construite în jurul acestor două arte.

Fondată în 2022, din dorința de a fi o voce a comunității strânse în jurul proiectului România Sălbatică, asociația își propune să organizeze evenimente dedicate naturii, să susțină proiecte de cercetare și conservare, să creeze o comunitate cât mai mare de oameni pasionați de natură și să promoveze România ca destinație eco-turistică.

Statut asociație | Regulament intern

 

SCURT ISTORIC

Deși asociația noastră este înființată abia în 2022, proiectul România Sălbatică are un istoric mult mai lung. Iată câteva dintre cele mai importante momente:

2010 - Dan Dinu inițiază proiectul România Sălbatică alături de WWF România (World Wide Fund for Nature). În prima etapă, proiectul s-a axat pe fotografierea tuturor celor 28 de arii protejate importante existente în România la acea vreme.

2012 - Se lansează o expoziție de fotografie în aer liber, ce cuprinde 50 de fotografii din parcurile naționale ale României, care este itinerată în cele mai mari orașe ale țării.

2012 - Cosmin Dumitrache se alătură proiectului și împreună cu Dan Dinu încep să lucreze la filme documentare despre natura României.

2016 - Se lansează serialul documentar Descoperă România Sălbatică, o incursiune vizuală prin mai multe zone protejate din țară.

2017 - Se lansează noua versiune a website-ul România Sălbatică, un portal către cele mai importante arii protejate ale României.

2018 -  Începând cu acest an, Dan Dinu și Cosmin Dumitrache se concentrează exclusiv pe finalizarea producției filmului documentar România Sălbatică.

2021 - Se publică albumul de fotografie România Sălbatică, ce cuprinde peste 250 de pagini cu fotografii de natură realizate de Dan Dinu în decursul a mai bine de 15 ani.

2021 - Se lansează documentarul România Sălbatică, în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF), unde câștigă Premiul Publicului, primul dintr-un șir de premii naționale și internaționale ce au urmat în 2022.

2021 - O nouă expoziție de fotografie se lansează sub formă de expoziție de interior, iar cele 50 de imagini sunt expuse la Cluj Napoca, Brașov și București. Începând din acest an, expoziția este vernisată în aer liber sau în interior și în afara țării în mai multe orașe din Polonia și Spania.

2021 - Proiectul România Sălbatică câștigă Locul I la categoria Proiecte Speciale, în cadrul Premiilor Webstock, cel mai mare eveniment de Social Media și Comunicare Online din România.

2022 - Matei Truța se alătură echipei și împreună cu Dan Dinu și Codruța Florea înființează Asociația România Sălbatică. Alături de ei, Cristina, Daniela, Roxana, Ioana și Lucia, colaboratori mai vechi sau mai noi, formează echipa de voluntari din spatele proiectului.

2022 - Se lansează filmul Povestea România Sălbatică, o producție care urmărește călătoria incredibilă și provocările neștiute din culisele celor 10 ani de muncă pentru realizarea documentarului România Sălbatică.

2022 - Se lansează Aplicația România Sălbatică, ce își propune să țină utilizatorii permanent conectați la natură.

2023 - Ia ființă magazinul online, unde se pot găsi produse de calitate, prin achiziția cărora puteți sprijini proiectele educative ale asociației.

2023 -  Are loc prima ediție LYNX festival, singurul festival din România dedicat exclusiv filmului documentar și fotografiei de natură, o inițiativă a Asociației România Sălbatică în parteneriat cu Asociația Forona.

2023 - Proiectul România Sălbatică câștigă premiul TMF 2023 la categoria Mountain Activity and Impact, în cadrul evenimentului Transylvania Mountain Festival.

 

CIFRELE PROIECTULUI:

+ 28 de arii naturale protejate importante au fost fotografiate și filmate;

+ 90 de deplasări și peste 450 de zile petrecute în teren pentru realizarea filmului documentar și a albumului de fotografie;

+ peste 45.000 de kilometri parcurși cu mașina și sute de kilometri străbătuți pe jos;

+ sute de fotografii și ore de filmare;

+ 10 expoziții de fotografie în aer liber, în țară și în străinătate, ce au fost văzute de mii de oameni;

+ 9.000 de albume tipărite până acum, dintre care aproximativ 10% au fost donate către școli și biblioteci;

+ 300.000 de spectatori la filmul documentar, în cinema și proiecții speciale;

+ 335.000 de vizualizări ale documentarului Povestea România Sălbatică de pe Youtube.

 

Povestea noastră merge mai departe!

Album foto | Film documentar | Galerie foto

Despre noi

Echipa și susținătorii proiectului


Începând cu anul 2017, echipa proiectului s-a extins cu noi membri care s-au alăturat voluntar și au ajutat la dezvoltarea conținutului editorial și la creșterea  comunității de pe Facebook și Instagram. În cadrul proiectelor noastre, lucrăm cu specialiștii din administrațiile ariilor protejate și cu cei din ONG-urile de mediu, precum și cu mulți prieteni fotografi sau pasionați de natură.

Oricine își dorește să sprijine activitatea noastră, o poate face atât printr-o implicare directă în asociație, cât și prin protejarea naturii în general. Mai multe informații despre cum puteți contribui, găsiți la secțiunea Implică-te.